Mantolama ile zehirliyorlar


Mantolama ile zehirliyorlar
Türkiye’de ve Erzurum’da  son zamanlarda bir mantolama furyası almış başını gidiyor..  Ama  bu yapılan mantolama çok zararlı, s “ o yaptırdı, ben de yaptırayım “ yarışı aldı başını gidiyor.. Nacizane  bu konu ile ilgili olarak 8 yıl çalışmam gerekti.. 8 yıl yalıtım malzemelerinin tümünü araştırma fırsatı buldum.
Mantolama ne diye kısa bir soru sorulunca “binaların duvar, kolon, kiriş bölümlerinin Polistren levhalar kullanılarak yalıtılması için geliştirilen bir sistem” olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye’de ısı yalıtımı adı bilinen ünlü bir   ..... firma  ile başladı, Amerikan sayding ile görünür oldu. Ama o ünlü firmanın ürettiği özellikle çatıl katlarına rulo olarak  yalıtım için serilen  malzemenin  ömrünün 5 yıl olması nedeniyle çeşitli arayışlara girildi..    Ancak XPS denilen malzeme Türkiye'de hızla yayıldığı gibi, bu malzemenin çakmaları da üretilmeye başlandı. 
AB ülkelerinin özellikle Almanya nın terk ettiği mantolama  malzemesi XPS ve buna benzer çeşitli malzemeler, Türkiye’yi sardı.  Almanya’dan hurda fiyatına alınan bu makinalar şimdi Büyük illerde vatandaşa  3- 5 santim kalınlığında mavi, pembe, gri renklerde kanser üretiyor.. Şimdi bir de  siyah kuruma batırılmış  ve adına karbonlu dedikleri malzeme olarak ta piyasaya sürdükleri  yenilikleri var. Püskürtme poliüretan denilen yeni bir sistemle de binanın tümü, poliüretan köpükle kaplanıyor
Fakat bu yapılan mantolama artık İstanbul başta olmak üzere birçok yerde çatlamakta, ayrılmakta, duvarlarda sallanmakta.. Yalıtım özelliğini kaybetmekte, Paralar da uçup gitmekte.. Eğer firmaların insanları kandırıp, 30 yıl -50 yıllık malzeme garantisini ”,  işçilik dahil garanti diye insanlara yutturmaları 3-5 yıl içinde  doluyorsa , bu sefer Mahkemelere yeni bir iş yükü biniyor ..Ki şu anda Ankara da bu yönde açılmış 500 ün üzerinde dava var..! Bilirkişiler rapor tutuyor, Mahkemeler de karar veriyor.. Ev sahiplerini bir de ısı yalıtımı yaparken, hukuki yol da bekliyor..
Şimdi tamamen strafor olan fugalı  kaplama malzemeleri çıkmış.. Yalıtımla ilgisi olmayan insanların sadece bakıp , “ güzel, şık görünüyor “ dedikleri ama dışı onları içi beni yakan uzun levhalar da tüketiliyor.  Bu da aynı kapıya çıkan malzeme türü.
Yaptığım araştırmalarda, mantolamanın cevap verilemeyen eksikliklerini tesbit etme fırsatım oldu..
1-Levhalarla yapılan mantolama sağlıksız, her şeyiyle karserojen bir madde.. Bunu yaptıran kişiler, evlerini kanserli bir madde ile sarmayı kabul ediyorlar.. Resmen Kanserli bir madde..
2-  Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.! Söndürülmesi de zordur.. tükeninceye kadar yanar.. Yani binaların bir de yargın tehlikesi apaçık ortada.. Doğalgaz kullanımı da yaygın olduğuna göre dikkatsizlik sonucu çıkabilecek yangınlarda ,yangın hızla yayılacaktır..
3- Binalar, güçsüzleştiriliyor.. Mantolama için kullanılan levhaları duvarlara monte etmek için 10 santimetre uzunluğunda plastik dübellerin yerleştirilmesi gerekiyor. Bu dübeller Metrekareye 8  , bir panel e de 5 tane atılıyor..! Bina delik deşik ediliyor, BU dübeller için, matkaplar kolonları bile deliyor..! Binaların deprem dayanıklılıkları da ardılar. Kısa bir hesap yapılırsa, 2500 Metrekare alanlı 5 katlı bir binaya 10 binin üzerinde düzel atılıyor.. 10 bin tane delik açılıyor binaya..!
4-Binalar kesinlikle hava ile irtibatı kestiği için evlerde bir hava alma, nefes alma sorunu yaşanıyor.. Sürekli pencere açıp hava alma ihtiyacı doğuyor.. Pencere açılacak ise Nerede kaldı bu yalıtımın faydası ?
5- Yüzde 50 yakıt tasarrufu hikayesi ise tamamen büyük bir yalan… Bunun sağlayacağı Yüzde 30 tasarruf olsun.. 5 yıl garanti veriyorlar 5 yıldaki tasarrufu da ödenen mantolama ücretinin yarısını bile karşılamıyor.. Yani amorti etmiyor.
Bu kanserli maddenin önüne geçmek için başta Sağlık Bakanlığı, Belediyeler için de İçişleri Bakanlığı acilen çalışma yapmalı ve mantolama levhalarının Türkiye’de üretimini, yaygınlaşmasını engellemeli.. Kimse ilgilenmiyorsa sayın Cumhurbaşkanı konuya el atmalıdır. Yazık Milletin paralarına..
Özellikle bazı belediyeler bu mantolamayı zorunlu  tutuyorlar.. şaşkınlıkla izliyorum.. BU maddeyi ne analiz etmişler, ne analiz ettirmişler, ne sonuçlarını araştırmış, ne de ilgilenmişler.. Ama yeni binalara  zorunluluk getirmezler mi .! Mantolama yoksa imar izni vermiyoruz..! Hayda.. Kardeşim neden insanları zorla zehirliyorsunuz ?  Vatandaş bunu bilmiyorsa neden biz bu zehir çemberine insanları sokuyorsunuz..?  Ben çok ilgilendim ama bu işten pis kokular geliyor.. Bu hastalıklı sektörün şuursuzca yaptığı işlere ancak devlet son verebilir..
Çare  ne ..?
Çareyi aslında Mühendisler bulmuş.. Perlitli sıva.. Kesinlikle su almıyor, kuruyunca taş gibi ancak hilti ile karabilirsiniz,  insan sağlığına olumsuz etkisi yok , yanmıyor- yanıcı madde değil ,  ömrü ise bina ömrü kadar.. Yani bina ne zaman yıkılırsa o zaman. Perlitli sıva hem ses hem ısı yalıtımı yapıyor.. Çatı altlarına, yeni bina yapımında banyo altlarına ve ses yalıtımı için binanın alt zeminine tamamen uygulanabiliyor. Yeni binalar için ayrıca kalın sıva- ince sıva derdi de kesinlikle yok. Tuğlaya direkt uygulanması en güzeli. Ama yapılmış binalara da sıva tırtıklanarak uygulanıyor, sakız gibi bir macun sıva olduğundan hemen yapışıyor, çıkmamak üzere ! Merak eden buradan izleyebilir: http://www.dailymotion.com/video/xex93x_perlit-siva_tech 
Bu malzemenin yapılışı da kolay 16-18 kg lık çimento torbası gibi torbalarda, su ile birebir karıştırılıp 3 santim kalınlığında  macun gibi sıva yapılıyor. Sıva 12 saat kurumuyor, şekil vermek düzeltmek te mümkün.. Kuruduktan sonra üzerine bir kat astar birde kaliteli dış boya.. Tertemiz mis gibi.. Sıvacı potansiyeli çok fazla olduğu için bu sektör  hızla yayılabilir.. İstanbul, perlitli sıvaya dönmüş bile . Detaylı bilgiler buradan alınabilir      http://www.sivaper.com/    , fiyatı da pahalı değil torbası 35 TL 14 metrekareye yakın bir yer sıvalıyor.. Eli iyi mala tutan 4 sıvacı ve bir iskele ile güzel bir iş sektörü.
Ankara’da üç sitemizden  birini bununla yaptırdık, diğerinde ise  arkadaşlar mantolamayı tercih ettiler.. 1 yılı aşmadan mantolama patladı, tamir ettiler yine patladı.. Şimdi ise Mahkemelik oluyor..! Güya  bir Alman mağazası siteye  sözlü garanti ! vermiş.. Perlitle yapılan sıva ise dimdik ayakta her ay sıvanın ziyaretçileri var, bakıp, ellerini sürüp , inceleyip gidiyorlar
ERÇİMSAN’A BÜYÜK GÖREV…
Erzurum’da faaliyet gösteren Erçimsan, Doğu Anadolu’da özellikle Erzincan’da bulunan perlit yataklarını bu yolla işleyebilir.. Erçimsan konuyu ARGE çalışmaları kapsamına alıp etüt ettirmeli, gerekirse Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden destek almalı ki Üniversite de destek verir, öğrenciler için çok iyi bir staj alanı olacaktır,  İzmit’teki bu fabrikada incelemeler yaptırmalı, geleceği olan bu perlitlisıva uygulamasına destek vermelidir. Bunu yapacak tek kuruluş ta ERÇİMSAN ‘dır . Hammadde Erzincan’ın ve Erzurum’un dağları..  Erzincan Çimento fabrikası da Erçimsan’ın elinde.. Bu helvayı yapın beyler, Erzurum’a, Doğu’ya hatta sınırları aşıp diğer ülkelere Erzurum’dan bu ihracaatı yapmak zor değil.. Erzurum’a hergün kargo uçaklarının inip bu perlitli sıvayı alıp götürdüklerini hayal ediyorum.. Her alanda iş imkanı olacak..  Sayın Lütfü Yücelik’e sesleniyorum,  Erçimsan’ın hiçbir kaybı olmayacak, ölü yatırım da olmayacak bu projeyi siz hayata geçirirsiniz, Erzurum  ve Erzurumlu da sizi unutmaz..
Herkesin Mubarek Kurban Bayramın kutluyor, kaybettiğimiz tüm değerlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet mağrifet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bayramımız mübarek olsun..
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti’ne de Yıllar sonra Bayram Gazetesinde bizleri buluşturduğu için teşekkürü borç biliyorum.
                                                                                                                                                                                                              Fikret Dadaş                                                                                  Araştırmacı Gazeteci
twiter: @kalandostluk                                                                                                                                                                    

Yorumlar

cc dedi ki…
Fikret Bey, mantolamanın zararlarını dile getirdiğiniz ve perlit esaslı yalıtım sıvalarından bahsettiğiniz için SEM İzolasyon olarak teşekkür ederiz.
Saygılarımla,
Çağlar ÇETİN
Unknown dedi ki…
Fikret bey iyi günler perlit yalıtım sıvasını kullanarak bu mantolama işini Ankarada yapan yerin adresini ve telefonunu alabilirmiyim
CepSOS dedi ki…
Fikret Bey

Selamlar

Çok doğru bir noktaya değindiğiniz için İzolux Ana Bayii Termo1numara.com olarak teşekkür ederiz.
Utkukaraman dedi ki…
fakim yapı olarak size teşekkür ederim
Unknown dedi ki…
Allah Razı Olsun.
Unknown dedi ki…
Merhaba Fikret Bey,
Mantolama hakkındaki araştırma ve yorumlarınız, zararlarıyla ilgili insanları bilinçlendirdiğiniz için teşekkürler.
Perlit sıva hakkındaki araştırmanızda çok etkili olmuş.
Sizden ricam Thermal boyalar içinde araştırma yapmanız.
Ben ürünleri arasında Thermal Paint'te olan bir yapı kimyasalları firmasının uygulama bayisiyim,reklam gibi olmaması için firma ismi vermiyorum. Thermal uygulamalar mantolamanın çok güzel bir alternatifi ancak Türkiye'de bilinirliği az. Lütfen bu uygulamaların enerji tasarruflarını,uygulama şekli, zamanı ve fiyatları konusunda da bilinçlendirme yaparsanız güzel bir bilinçlendirme olacağını düşünüyorum.
Unknown dedi ki…
Perlit buhar geçişine elverişlidir ısıyı buhar geçişi ile taşır yalıtım değeri yoktur sadece yanmaz bir sivadir
Unknown dedi ki…
Reklam kokan hareketler diyorum başka da birşey demiyorum.
polyureakaplama dedi ki…
Poliüretan sprey uygulaması dediğiniz kadar kötü bir uygulama değil , Poliüretan sprey köpük kaplama uygulaması ile çatı teras ve temel yalıtımınızı en iyi şekilde yapabilirsiniz.
Detayli bilgiyi buradan alabilirsiniz http://www.spreypoliuretankopuk.org/
Unknown dedi ki…
Polyurea Su Yalıtımı
İzoilk, polyurea su yalıtım uygulamaları özellikle dış ve iç bölgelerde yüksek darbe, aşınma ve %100 su yalıtımı istenen eski ya da yeni yapılarda kesin çözümler sunar. Sprey Polyurea; hızlı, yüksek esneme karakteri, üstün fiziksel ve kimyasal özellikleri ile uygulama alanlarını suyun sızıntı, pas ve korozyon etkilerine karşı koruduğu gibi UV dayanımlı Poliüretan dekoratif renk seçenekleri ile dayanıklı zemin kaplamalarına olanak sağlar.
Poliüretan Köpük
Doğru bir uygulama ile ısı köprülerini ortadan kaldıran Poliüretan köpük uygulaması, geleneksel yalıtım uygulamalarına göre daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Poliüretan köpüğün daha az kalınlık ile beton, tuğla, ahşap vb. malzemelerin sağladığı yalıtıma eş değer bir yalıtım sağladığı kanıtlanmıştır.
polyureakaplama dedi ki…
Yapılarda polyurea sprey uygulamasını kullanarak ek yersiz polyurea su yalıtımı ve zemin kaplaması uygulamasıda artık türkiyede İstanbul merkez olmak üzere uygulanıyor. Fikret bey sizden ricam polyurea uygulaması hakkında bir araştırma yapın yayınlayın.
Unknown dedi ki…
Bilgilerin çoğuna katılmıyorum, iklimlendirme mühendisiyim.Bu malzemeler kanserli malzemeler değildir. olsaydı bile onları yemiyoruz. deri teması olmuyor. havaya da temas etmiyorlar. Poliüretan veya xps nin kullanımı değil sadece imalatında çevreye zararlı etmenler var. Taşyünü ise tamamen sağlıklıdır. Sıva ile ısı yalıtımı olmaz. Kalın malzeme kullanmalısınız çünkü ısı direnci kalınlık ile değişiyor. Hiçbir toprak esasslı malzeme termoplastik malzemeler kadar verimli olmayı bırakın yarısı kadar bile olamaz. XPS EPS veya poliüretan ile kaplanıp sova çekilip boyanan bir dış cephe kesinlikle sağlığa zararlı değildir zaten dediğim gibi havaya temas etmez. Hijen uygulamalarında dahil kullanılıyor ve akredite kuruluşlarınca uygun bulunuyor. Sıvanın reklamını yapın tamam da sıva sadece ve sadece nem tutma için kullanılır. ıva yalıtım malzemesi değildir.
Unknown dedi ki…
NOT: sıva için ormann ortasına taş ocakları açılması gerekmektedir, diğerleri ise petrol ürünüdür. İkisi de aynı düzeyde masumdur
Fikret Dadaş dedi ki…
yalıtım konusu çok farkl bir olay sayın iklimlendirme mühendisi..
Kanserli madde için illa deri ile elle temas gerekmez.. Bunu binanın sıvasına monteliyorlar.. üzerine kapatıyorlar.. Yazdıklarınıza katılmıyorum.. XPS denen mantolama adı verilen işlem tamamen yanıcıdır.. siz hiç bir bina yaanarken yanından çıkan simsiyah duman gördünüz mü..görmediniz se googleden bulun fotoğraflarına bakın.. O bu mantolama dediğiniz uygulamadır.. ayrıca , bu madde Yangın yönetmeliklerine aykırıdır.. Açın iyice okuyun..öneririm..
Bu monte edilen sıvanan madde kesinlikle sağlığa ZARARLIDIR.. üzerine basa basa yazıyorum.. Ortalık kanserli insandan geçilmeyecek.. İnsanlar nereden nefes alacak / hikaye anlatıyorsunuz siz.. duvarlarrdan evlerin içine kanser akıyor kanser ! Siz evinizi yaptırın o kanserin içinde kaybolun ..Tercih size ait.

Akredite kuruluş dediğiniz kuruluşlar kim ? kimin elemanı, kimin raportörü.. oradan öyle mühendisim diye böbürlenmeye gerek yok.. BU madde kanser, yanıcı ve 5 yıl olmadan da dökülüyor.. Milletin parasını siz mi iade edeceksiniz.. Yalan yanlış reklam yapıyorsunuz.. Şu anda Ankara da perlit sıva ile yapılmış binanın boyasına bile zarar gelmedi.. iki blok üstteki mantolamanızın patlamaları çıplak gözle görülüyor.. hepsi dökülünce bakalım ne uyduracaksınız..
Unknown dedi ki…
Sn Fikret
Calismanizdan Dolayi Tessekkur ederim

Bende Ingilterede Electric Mhendisiyim Binalara bu tur izalasyon yapani gormedim burad genelde dis cephelere Mavi Alci pan yapistiriyorlar sonra uzerine Dogal tas kaplama yapiyorlar saglikli oldugunu dusunuyorum Binanin Hava tenefusu Bakimindan

Turkiyede zaten Bina Yapiminda iceri ile disarinin hava akimini Cimento ku sivasi ve Pvc Pencerelerle kapandigindan hava akimi olmuyor birde uzerine XPS veya kopuk ekledigimizde dediginiz gibi insan sagligina etikisi olmasi kacinilmaz olacaktir Bizler malesef Sagligimiza fazla onem veren bir millet olmaktan onece maddiyet ve gosterisli olmasina onem veriyoruz Onun icinde Surekli Hastahane Yapiyoruz Genede Yetmiyor .

Saygilarimla
Fikret Dadaş dedi ki…
SAYIN GÜNGÖR KUTLU BEY,
BU yazıyı 8 yıl araştırıp yazdım.. Ama çok ses getirdi ..Birilerinin ayağına kötü bastım .. Herkes burada cahililğimden tutun da , işi bilmediğime kadar yorumlar yazıyorlar.. Tınmıyorum.. Çünkü ben yazımı araştırma sonucu yazdım.. o kanserli maddelerle milleti zehirliyorlar ! bunu herkesg öz yumuyor.. Mühendis diye geçinen zavallılara bakıyorum ya bu kanserli ürünlerin bayisi ya da onlardan menfaatlenenler.. Biz Ankara 'da Kalem sitesi 3. Blokta uyguladık 10 numara oldu ! XPS malzemelerin ne olduğunu yakında herkes örenecekg örecek.. Bizim binaya herkes akın akın gelip inceliyor, elini sürüyor sesini dinliyor ve sağlamlığına da hiç kimse bir şey diyemiyor.. 7 yılı aşdı sağlam ve boyası da sanki dün vurulmuş gibi pırıl pırıl.. türkiye de araştırma yapan insanlara karşı çıkan "hödük" sayısı çok fazla.. Baksanıza adam atını -itini nallamış bana cahil diyor .. düdük sen kim birşeyi ispatlamak kim..? Millet kanser oluyor.. binlar naylonların içinde ! Gidin bir test yaptırın benim söylediklerimi herkes teyid edecek.. Bu yalıtım malzemeleri ni avrupa terk etti.. Biz niye kullanalım / akıl var.. izan var. Bu millete günah edğil mi.. yeteri kadar ölüm ornı yüksek bir ülkede yaşıyoruz..Bir de kanser yayılıyor.. Güngör Kutlu bey size de teşekkür ederim.. sürekli mail geliyor insanlardan.. aklı olan mantolama da XPS ve türevi malzemelerden kaçınsın..
Fikret Dadaş dedi ki…
Sayın Vefa Taner Çankaya, Erzincan ilimiz dağ -taş perlit yatakları ile dolu.. Hatta orada bu işi bilen bir mühendis, 50 yıl garanti verdiği çatı kiremiti imal ediyor.. Fabrikasınıda kurmuş durumda.. ağaç katliamı yok perlit çıkarılmasında açık ocak.. bilginiz olsun..Beng ördüm ocakları..
Fikret Dadaş dedi ki…
sayın Serkan CEylan,
Perlit sova için yapacak yere ihtiyaç yok.. eli çok iyi mala tutan sıvacı bulacaksanız.. perlit sıv torpalarından siparişle alıp, onları büyük kablarda içine su katıp mikserle karıştıracaksınız..biraz bekleyecek sonra duvara tatbik edeekler.. duvar boyalı ise mutlaka tırtıklanması lazım ki o perlitt sıva alttaki sıvaya yapışsın.. eğer sıfr inşaat ise zaten 10 numaraolur.. hem içirden hem dırdan.. duvara yukarıdan aşağı 3 santim kalınlığında çıta çaksınlar.. perlit sıvayı yapanlar çıtaların arasını doldururlar ve mastarla düzeltirler.. kuruyunca çıtalar yerlerinden çıkarılır (çıtaları vcururkende çivileri tam çakmasınlarki çıkartırken kolaylık olsun).. sonra çıtaların boşluklarını sıva ile doldururlar .. tertemiz olur.. uygulaması basit .. ancak çok iyi sıvacıyı buldunuz mu bırakmayın..
Fikret Dadaş dedi ki…
Birilerinin yönlendirmesi ile , birileri buraya yorum yazıyorlar .. Yürüyün işinize menfaatçi zavallılar.. Adam ben bu işten anlamam, diyerek başlayıp üslübumu yorumluyor .. Bula bula üslubu bulmuş.. Komik..
Alagozlu dedi ki…
Yilların markası KALRYRRSSİT için neler soylersiniz? 35 yıldır bana mısın demedi...
Fikret Dadaş dedi ki…
sayın Sabit Alagözlü, yazdığınız neviyi ben anlamadım ? onu düzgün ve orjinal hali ile yazarmısınız..
mypat dedi ki…
fikret bey teşekkürler.

İlk olarak burada Perlit sıvası ile ilgili durumu görmüştüm.Gerçekten harika bir buluş olmuş ama sitenizde bir adrese yönlendirmişsiniz .Biz Erzincan Fixkim den aldık malzemeyi FİXSER diye bir ürün tam bir izolasyon malzemesi şuanda Ankara da Bilfen koleji yaptırıyoruz. Özellikle basınc dayanımı ve uygulama kalınlıgı tek seferde uygulanması müthiş.Ankarada yasayan arkadaslar orada BİLFEN YENİMAHALLE onkoloji hastanesinin cok yakını görebilirler. öneriyorum.

Murat BOZKURT
Y.inş. müh.
Fikret Dadaş dedi ki…
Murat bey,
Günün şartlarında o sıvayı yapanlar o bölgede idi ..Benimki yönlendirme değil. Araştırmalarım sırasında Perlit ham maddesinin Erzincan'da olduğunu öğrenmiştim . Erzincan'dan bu maddeyi işleyemediklerinden, o zaman kamyonu 180 TL ye satıyorlardı .. Nakliye ücreti perlitin fiyatından fazla idi .. Ancak bu perlit birçok işlemden geçiyor . Erzincan da daha sonra Türkiye de eşi-benzeri olmayan bir çatı kiremidi ürettiler o da perlitten .. hatta bu Perlit sıvanın üretimi için ERÇİMSAN Erzurum Çimento Sanayiine de bilgilendirme yaptım ki , perlit sıvayı üretsinler .. Ama sonuç çıkmadı ..

Yönlendirme değil benimki o günün şartlarında perlit sıvayı yapan firmalar idi .. şimdi yaygınlaşmış ise dorum farklıdır .
Muhakkak ki Erzincan'daki FİXER in ürünleri de güzeldir yararlıdır ... Teşekkür ederim
Bor İzolasyon dedi ki…
Sn. Fikret bey ;

bor katkılı selulozik yalıtım dış cephede olmasada çatı ve zemin ısı-ses-yangın yalıtımında
poliüretan köpüğün alternatifi,sağlığa hiçbir zararı olmayan, 0,037 lamda değeri yüksek yalıtım değerine sahip olan,b sınıfı alev yürütmez ve zehirli gaz salınımı yapmayan,böcek bakteri ve mantar barındırmayan, uzun ömürlü , püskürtme yöntemiyle uygulandığından ısı köprüsü oluşturmayan ayrıca yüksek ses yalıtımı değerine sahip olan tamamen doğal ekonomik ve yerli bir üründür.bu ürün hakkında düşüncelerinizi almak isterim. saygılarımla
Unknown dedi ki…
Yaptırmayın kardeşim pısman olursunuz biz yaptırdık şimdi mahkemeyle urasıyoz









Fikret Dadaş dedi ki…
isim yazmayan sayın Unknown.. yarın herkes mahkemelik olacak. şirketlerin bir çoğu işi yapıp şirket battı uygulamasına geçiyor .. Şu an Ankara adliyesinde bir dolu dosya var bu konuda .. Ben insanlar perişan olmasın diye uğraştım.. er ya da geç herkes bunu anlayacak .. ama yazık olacak paralara ..bir binanın yalıtımı şu an 200 .000 Tl yi buluyor.. İnsanlara yazık edğil mi ?.. Belediyeler uyuyorlar .. Yangın çıkıyor önce bu XPS malzeme yanıyor görürsünüz..bina yanından simsiyah ziftli bir d uman çıkıyor .. herkes buna engel
Fikret Dadaş dedi ki…
mypat isimli okuyucum,
Ben hammaddenin erzincan Dağlarında dolu olduğunu ve kiremit bile imal ettiklerini yazdım. Perlit i o zaman sıva olarak yapmıyorlar idi . Sonradan perlit sıvayı da Erzincan da imal etmeye başladı iseler , bu çok çok önemli bir şey.. Bölgedeki insanlar da küçük bir depremde bile çatlayacak o diğer kanserojen malzemelerden kurtulur Perlit sıvayı yaparlar .. Erzincan ı yazımda da geçirmiştim, 2 yorumda da bahsetmiştim.. Teşekkür ederim ilginiz için..
Sayın okuyucular Erzincan da oda FİXER in ürünlerinin olduğu bilgisi ulaştı..

Unknown dedi ki…

selamün  aleyküm  yazınızı  be yorumları  okudum. denizli  çivril  ilçelerindeyiz  iki  katlı  ev yaptırdık  beklediğimizden fazlaca  masraf  cıktı  ve şimdi  dış  cephe  için  araştırma  yaptık  normal mantolama yatıracaktık  pahalı  geldi ve izoluxs duyduk araştırdık uygulamak istiyoruz daha az maliyetli ve cokta konforlu  gibi ama nedense az bilindiğinden tam bir koruma olurmu  ikilemdeyiz gerçektemn ısı  be ses yalıtımı  güzel mi gerçekten  bina yaptıranlara  gidip çevremizde  onlarla  konuşucaz bakalım  hayırlısı ben size şunu  sormak istiyorum binanın  hem içine  hem dışınami yaptırmamiz gerekiyor sadece dış  cephe yeterlimidir dışı  izolux le kaplanması  yeterlimidir.  taş  yün  denilen bir siva çeşidi 3 cm bir sıva ortalama. şimdiden  teşekkürler
Fikret Dadaş dedi ki…
Aleykümselam kardeşim, evin duvarlarına içerden dışardan yaptırırsanız 10 numara olur.. İçerden sıva yaptırdı iseniz boya yapılmamış ise sıva üstüne tırtıklanarak 1,5 santim iyi bir sıvacı içerden yapar.. İçerden yaptırmak istemiyor iseniz sadece dışarndan diyorsanız, o zamanda sadece dışardan yaptırın.. iyi bir sıvacı bulun yeterki .. 1,5 - 2 metre aralıklarla binanıza , yerden çatı tabliyesine kadar 4x3 ebatlı çıta çaksın.. arasını o sıva ile doldursun. mastarlasın fazlalığını alsın sonra yanındakine de aynı şekilde çıta çakılıp arası dolacak. çıtalar çakılırken dikkat edin çivileri tam çakmayın duvara, çıtayı sökerken kolaylık olsun keserle falan civiyi sökmek için şart.
12 saat kurumaz çektikçe usta alüminyum mastarla , mala ile düzeltebilir. ertesi gün çıtaları çıkartıp yerini doldursun hemen.. dışardan su geçirmez, ses azalır , yalıtımı da çok iyi olur.. ömrü de binanızı ne zaman yıkmak isterseniz o zamana kadar dayanır..! perlit sıva.. Erzincan'da da üretimi varmış.. ben marka ismi yazmıyorum yanlış anlaşılmasın.." Perlit sıva " diğerlerine bulaşmayın hem birkaç yıl sonra ayrılacak ! hem de kanser paranız da çöpe gidecek onlarla birlikte.
Rky plz dedi ki…
Merhaba 2 yıllık evimde rutubet var genellikle dışarı bakan kolonlarda ve pencere kenarlarında yere yakın duvar diplerinde...laminant parkenin supurgeliklerini çıkararak nemin yerden ve dışarıdan gelmediğini anladım tahminime göre isi yalıtımı olmadığı için sıcak soğuk etkisiyle yoğuşma oluyor perlit uygulaması çözüm getirir mi bu arada içeriden bentonit sıva yaptırmama rağmen soru devam ediyor küçük çocuk astım oldu bu yuzden
Unknown dedi ki…
Perlit tozları yüksek oranda silis içeriyor ve akciğer hasarına sebep oluyormuş. Ben tarımda kullanılan perliti araştırırken böyle bir bilgiye ulaştım. İnşaatta kullanımında zararlı etkisi ne olur bilmiyorum. Ancak öğrendiğim şey, solunmasının zararlı olduğu.

Bu blogdaki popüler yayınlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…