Rencide etmek...!

 RENCİDE ETMEK ..!


Fikret DADAŞ -Gazeteci
Türkiye'de ne yazık ki spor denince ilk akla gelen futbol. Nedeni de seyircisi bol ve çabuk keyif vermesi , insanların adrenalini anında yükseltmesi, sevinçte çıldırtması , üzüntü de şoke etmesi ve insanların duygu ve düşüncelerinin büyük bir bölümüne hakim olması..
Futbol izlerken birçok kişi sinirlerine hakim olamıyor, bağırıyor, eleştiriyor, geriliyor, skora göre tavır alıyor, maçın bitiminde ise yüzlere baktığınız zaman halati ruhiyeyi kestirmeniz zor değil.
Galibiyette yüzler gülüyor herkes keyifli, değmeyin keyfime..
Beraberlikte yüzlerde burukluk, mutlu olamama, kafalarda skorun değerlendirilmesi, öyle olsaydı böyle olmazdı , böyle olsaydı şöyle olacaktı tartışmaları beynin içinde 40 tilki gibi dolaşıyor.
Mağlubiyet te ise hiç tavsiye etmem yüzlere bakmayı ve o ortamda bulunmayı. Gerginlik had safhada , gözler hiçbir şeyi görmüyor. Ne geçmişi, ne fedakarlıkları , ne yapılanları ve oyundaki olumlu işleri ne de oyuncuların olumlu performanslarını.. Dikkatler maçın sonucunda, yoğunluk skorda bütünleşiyor izlenen maç süresinin hep olumsuz yönleri konuşuluyor. " Ali böyle yaptı, veli şöyle yaptı, kaleci de kaleci mi ? hoca da iş yok ".. Oysa bilmezler ki değerlendirme yaparken gelmişi geçmişi de düşünmek gerektiğini.
Futbol Para ve zekanın iyi kullanılacağı bir spor dalı. Hatayı affetmiyor, faturası da kabarık oluyor. Kulüpleri, yöneticileri geri dönüşü olmayan sıkıntılara sokar. En önemlisi de takıma gönül veren kitleleri üzer.
Tarih dersi neden okullarda okutuldu /okutuluyordu ? ' tarihten ders almak ' için. Ders alanlar, daha temkinli yaşamaya, işlerini daha iyi yönetmeye, devrilen kamyonu daha iyi yolda tutmayı öğrenirler. Ders alanlar için durum bu.
Bilerek yapılan hatalar hiç bir zaman affedilmez, unutulmaz ve belleklerde yer eder, beyni de meşgul eder durur.
Erzurumspor gibi yönetimsel hataların ceremesini çeken benzer kulüplerde vardır. Yönetmek ayrı bir iştir. Yöneticilik para bulmak , para dağıtmak ,para peşinde koşturmak değildir. Takıma 'akar ' da sağlamaktır. Ancak eğer musluğun devamlı akması isteniyor ise sağlam kaynaklar olmalı. Taşıma su ile değişmen döndürmek gibi bir şey.
Bugün Erzurumspor 3 yıllık kapalı tahtanın açılması sevincini 1 gün (bir gün ) yaşayıp takımı ayakta tutmak için transferler yaptı. Bu transferlerin bir anda takıma adapte olması, uyum sağlaması , Teknik Direktörün maç taktiğini anında uygulaması için tek ilaç 'zaman '.
Oysa Erzurumspor'un gerçek taraftarları hariç bu konuyu olumlu değerlendirecek kişi sayısı az..
1 günlüğüne açılan tahta ile transfer edilen 'bonservisi elinde ' birkaç oyuncu ile takımın bir anda mucizevi bir asa ile uçacağını sanmak , hayalcilik olur. Transfer edilen futbolcular, bir anda mucize işler yapamazlar. Ne yazık ki zamanı olmayan Erzurumspor'da uyum için beklemek gerek. Takım daha iyi işler yapar mı ? yapar, yapması gerekir. Kemik takım, yeni transferlere bu ruhu, kazanma azmini aşılayacaktır. Takımın çoğunluğu 2-3 yıl birlikte oynamış, bir çok sıkıntıyı takımın hocası ile birlikte göğüslemiş oyuncular, Yeni transferleri de kazanarak güçlerine, güç katacaklar çünkü olması gereken bu .. Ne zaman diye bir soru sormak ise, gönül verenlerin gönlünde umut yeşertmiştir diye düşünüyorum. BU satırları okurken, ' aynı düşünceleri paylaşmayanlar ' olacaktır ben biraz zaman tanınmasından yanayım.
Bandırma deplasmanında maç 3-2 mağlup bitse de ,oyunun geneline bakıldığında takım mağlubiyetten beraberliği yakalamış, öne geçmiş, rakip beraberliğe ortak olmuş ama 87.dakikada gelen gole engel olamamış, 3-2 mağlup ayrılmış.
Sahasında Ankaragücü gibi Süper lig takımını 1-0 mağlup etmiş,
Sezonun 3. maçında 1.ligin neredeyse star oyuncularını toplayan Kocaelispor karşısında 44.dakikada mağlup duruma düşmüş, gol yememiş ama gol atamamış.. Kaleci 3 net golü önlemiş..!
Eksik var mı? var, ama bu eksiklikler oyuncular maçlarda oynatılıp, takıma uyumları sağlanarak takıma monte edilecekler. Yedek parça değil oyuncular. Unutulmamalı ki takımın 3 sezondur yedek oyuncusu bile yoktu. Takımın Teknik Direktörünün eli güçlü olmalı ki maçlarda oyun kurabilsin, takımı oynatabilsin. Şu anda herkesin Hakan Kutlu'nun etrafında kenetlenmesi lazım, şoför Kutlu'dur..
Mucize beklemeden, takımın daha iyi olacağına inanmak gerekiyor. Mecburen bazı oyuncuları oynatan Teknik heyet yavaş yavaş uyumsuz oyuncuları maçlarda dengeli bir şekilde oyuna sokup oyundan alarak, daha iyi bir takım ortaya çıkaracaktır.
Şüphe insanın beynini kemirir , şüphelenenler, şüpheli düşünür ve şüpheli yorumlar yaparlar. Bilerek yorum yapanlara saygı duyarım. Ancak takımı geçirdiği son 3-4 yılı bilmeden sadece maçlardaki tabelaya bakarak yazanlara saygı duymuyorum.
Hele hele takımdaki futbolcuların isimlerini yazarak son olarak da Teknik heyete laf geçirmeye çalışmak , Erzurumspor'u rencide etmeye çalışmak doğru değil. Dinamit döşüyor birileri takımın altına ,herkesin bir derdi var bu takımla ama , takım üzerinde hesaplaşmak doğru değil. Takımı rencide etmemeli.. Etmeye çalışanlara a fırsat verilmemeli..
Tahta açılsın , açıldı.. Transfer yapılsın, yapıldı.. Biraz sabır . Ronaldoyu kimse beklemesin, gelmeyecek ....! Takıma eksikleriyle, kötü günleriyle sahip çıkmak gerekir. Beni ne yönetim ne de yönetimin arkası ilgilendirmiyor.. Bu takım ne kadar kötü günlerden buralara geldi. Kazma alıp takımın kuyusunu kazacağımıza, takımın geleceği için ellerimizi kenetleyelim..
x

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

YA ŞİMDİ YA DA HİÇ..

DÖNERCİNİN, ATATÜRK'E HAKARETİ