New York Times English news Erzurum

 







Erzurum, Turkey Skiing in Turkey? 



A winter sports capital emerges in Anatolia. Turkey may not be the first place people think of for skiing, but it’s got mountains — big, snowy ones. Now the government is making a push to turn Erzurum, a city of 785,000 in eastern Anatolia, into a winter sports capital in time for this month’s 2011 Winter Universiade (sort of an Olympics for university students). Two and a half miles from town lies the ski resort of Palandoken, which the Iranian skiers who come here know has the most challenging skiing in Turkey. Three lifts have been added to the bald mountain that rises nearly 3,000 feet from its base to its summit at 10,498. The number of runs is a modest 18 — but the fun skiing is off-piste, between the runs, on Palandoken’s 2,200 acres. About 11 miles from Erzurum sits the new Konakli Ski Resort, which opened this winter with six chairlifts and 3,000 acres of skiing. A new five-star hotel is scheduled to open next season; until it does, rent a car for day trips and stay at Palandoken’s Renaissance Polat Erzurum Hotel. and http://www.dedeman.com/oteller-resortlar/otel-anasayfası/dedeman-erzurum-palandöken.html— CHRISTOPHER SOLOMON



                                                  *****

Erzurum, Anadolu’daki kış sporları Başkenti

 Türkiye'de Kayak mı? Erzurum..

Christopher Solomon’un gözlemleri

Anadolu'da bir kış sporları başkenti doğuyor. Türkiye, insanların kayak yapmak için ilk düşündüğü yer olmayabilir, ancak dağları var - büyük, karlı olanlar. Şimdi hükümet, Doğu Anadolu'da 785.000 nüfuslu Erzurum'u bu ay yapılacak 2011 Üniversite Kış Oyunları (üniversite öğrencileri için bir nevi olimpiyat) için zamanında bir kış sporları başkentine dönüştürmek için çalışma yapıyor.

Şehirden iki buçuk mil uzakta, buraya gelen İranlı kayakçıların bildiği Palandöken kayak merkezi Türkiye'nin en zorlu kayak merkezidir. Tabanından 10.498'deki zirvesine kadar yaklaşık 3.000 fit yükselen kel dağa üç asansör eklendi. Pist sayısı mütevazi bir 18'dir - ancak eğlenceli kayak, pistler arasında, Palandöken'in 2.200 dönümünde pist dışındadır. Erzurum'dan yaklaşık 11 mil uzakta, bu kış altı telesiyej ve 3.000 dönüm kayak alanıyla açılan yeni Konaklı Kayak Merkezi bulunuyor.

Yeni bir beş yıldızlı otelin önümüzdeki sezon açılması planlanıyor;  Erzurum’a  gelince günübirlik geziler için araç kiralayın ve Palandöken'in Renaissance Polat Erzurum Hotel'inde kalın.

ve http://www.dedeman.com/oteller-resortlar/otel-anasayfası/dedeman-erzurum-palandöken.html— CHRISTOPHER SOLOMON



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…

DÖNERCİNİN, ATATÜRK'E HAKARETİ