Soba fırınındaki patates
Soba
fırınındaki patates
Karasal iklim yaşanan
Erzurum'da kış mevsiminin en tatlı meyvesidir.. Meyve diyorum çünkü; gerçekten
o sobanın fırınında pişen piştikçe fırının kapağının yanından buharların
çıktığı patates.. Nam-ı diğer adıyla kartol.. Bu kartol orada bir pişer ki, taa
içine kadar işler sobanın sıcağı... patates piştikçe kum kum olur içi, artık
hafif bir yanık kokusu alınınca, fırının kapağı açılır ve pişmiş patatesler
birer birer dışarı alınır..
Patateslerin bazıları
hafif kabuktan yanmış, bazıları patlamış olur.. Patatesler önce soyulur,
soyulmadan-temizlemeden yemek isteyenler de patatesleri bir tabağa koyup sıcak
sıcak patatesle oynamaya başlarlar.. Her seferde patatesin bir kabuğunun
parçası, parmaklarda kalır, patates soğudukça soyulması kolaylaşır ..Ama
genelde sıcak iken patatesin soyulması tercih edilir..
Patates açılır, içinden
bir buhar çıkar, bir de pişmiş patates kokusu yayılır.. O an burunlar o kokuyu
alırken, tabaktan ya da kimse kapmasın diye çabucak bir yandan da patatese
hafif bir tuz serpiştirilir..
Patates yenmeye hazırdır,
bundan sonra artık sadece lokum gibi yemek kalır insana..
Bazen de patatesi yıkayıp
tuzlayıp soba fırınına atarlar. Patates dilinin iki yanı kızarır , lale gibi
olur fırından çıktığı zaman
Bu patatesi ayrıca
tandırda da yaparlar, tandırın ateşinin azaldığı anda , tandıra da patates
atılır, köz içinde hafif hafif pişen
patates , bir süre sonra çıkarılır, aynı işlemden geçerek patlamış haliyle
nefis bir şekilde mideye indirilir.. Dışarı soğuktur çocuklar ayaklarını
tandıra sallayarak alttan gelen sıcakla da
tandır başı sohbetinde de bu patatesi yerler
Kış mevsiminde soba ve tardır gördüğümde ilk aklıma gelen
patatestir..
Hele birde kızak kaydıktan sonra soğuktan gelmişseniz, o patatesin tadı
hiç unutulmaz..
Yorumlar