Soba fırınındaki patates


                                    Soba fırınındaki patates




Karasal iklim yaşanan Erzurum'da kış mevsiminin en tatlı meyvesidir.. Meyve diyorum çünkü; gerçekten o sobanın fırınında pişen piştikçe fırının kapağının yanından buharların çıktığı patates.. Nam-ı diğer adıyla kartol.. Bu kartol orada bir pişer ki, taa içine kadar işler sobanın sıcağı... patates piştikçe kum kum olur içi, artık hafif bir yanık kokusu alınınca, fırının kapağı açılır ve pişmiş patatesler birer birer dışarı alınır..


Patateslerin bazıları hafif kabuktan yanmış, bazıları patlamış olur.. Patatesler önce soyulur, soyulmadan-temizlemeden yemek isteyenler de patatesleri bir tabağa koyup sıcak sıcak patatesle oynamaya başlarlar.. Her seferde patatesin bir kabuğunun parçası, parmaklarda kalır, patates soğudukça soyulması kolaylaşır ..Ama genelde sıcak iken patatesin soyulması tercih edilir..  

Patates açılır, içinden bir buhar çıkar, bir de pişmiş patates kokusu yayılır.. O an burunlar o kokuyu alırken, tabaktan ya da kimse kapmasın diye çabucak bir yandan da patatese hafif bir tuz serpiştirilir..
Patates yenmeye hazırdır, bundan sonra artık sadece lokum gibi yemek kalır insana..
Bazen de patatesi yıkayıp tuzlayıp soba fırınına atarlar. Patates dilinin iki yanı kızarır , lale gibi olur fırından çıktığı zaman


Bu patatesi ayrıca tandırda da yaparlar, tandırın ateşinin azaldığı anda , tandıra da patates atılır, köz içinde  hafif hafif pişen patates , bir süre sonra çıkarılır, aynı işlemden geçerek patlamış haliyle nefis bir şekilde mideye indirilir.. Dışarı soğuktur çocuklar ayaklarını tandıra sallayarak alttan gelen sıcakla da  tandır başı sohbetinde de bu patatesi yerler

Kış mevsiminde  soba ve tardır gördüğümde ilk aklıma gelen patatestir..

Hele birde kızak kaydıktan sonra soğuktan gelmişseniz, o patatesin tadı hiç unutulmaz..


Yorumlar

Selma Aslan dedi ki…
Çocukluğumun çok özlediğim tadı. Anımsamak güzel.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…