Milli Mukeddaratın adresi TBMM...

                     TBMM’nin 100. Kuruluş Yıldönümü  anısına..

                              Milli Mukeddaratın adresi  TBMM...
    Fikret DADAŞ-Gazeteci


                                         23 Nisan 2020  /100.Yıl anısına 

“Milli Meclisin toplanması kararı Erzurum’da alındı”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 100. Yılını kutluyoruz.  Tarihe kısa bir göz atalım. Bu Meclisin kuruluşunda nice şehitler verdik, silahları elinden alınmış bir milletin "vatan toprağı, namusumuz, işgale geçit yok " diyerek bir araya geldiği, her kararın Meclis’te alınmasını istediği bir çatı TBMM.  

Ardı arkası bitmeyen savaşlardan çıkan Osmanlı ordusundan kalan  Mareşaller , subaylar  ve  askerlerin  ‘milletin desteği’ ni alarak  yazdıkları tarih.  Anadolu’nun çeşitli yerlerinde toplanarak,  ‘Mandayı kabul etmeme‘ ve   ‘istiklal ateşi‘ nin yakılmasıyla son Türk Devletinin Kuruluşu için bir araya gelmişler, zoru başarmışlar.

“Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli tehlikede “

Türk  Milletinin Milli direniş tarihi, Dünya’ya ders niteliğindedir.  Milli Mücadele çalışmalarını sürdüren Mustafa Kemal, Hüseyin Rauf Orbay, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy birlikte Amasya Genelgesi'ni hazırlayıp bildiriyi, Erzurum'da 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir'e sundular. Karabekir Paşanın da bildiri için onayı alınınca, Abdurrahman Rahmi Efendi  22 Haziran 1919'da ise  mülki amir ve askeri komutanlara telgrafla  ulaştırdı. Amasya Genelgesi’ ‘milli mücadelenin temel  gerekçe, amaç ve yöntemini’ belirlenmiş olmasıyla önem taşır.

“Milli Meclisin toplanması ve Hükümet işlerini Meclis’in kontrol etmesi “

Amasya’da, Erzurum’da da bir Kongre toplanması kararlaştırıldı.  23 Temmuz'da bir okul salonunda 54 delege ile çalışmalar başlamıştı. Kongreye Mustafa Kemal davetli olarak katılmıştı ama, kongreye asil üye olabilmesi için, Erzurum delegesi Cevat Dursunoğlu istifa edip, yerine Mustafa Kemal'in seçilmesini sağlamış oldu. Mustafa Kemal Kongre başkanlığına seçildi. Kongrede Milli mücadelenin temelleri açısından çok önemli kararlar alınmıştı. “Milli Sınırlar içinde Vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz “   “Manda ve himaye kabul edilemez “  kararı,  Türk Milleti için  “ başeğmemenin”  önemini az-öz  anlatıyor.  Türk Milleti  topraklarına sahip çıkacağını ve işgalci devletlere teslim olmayacağını duyurmuş oluyordu.
Erzurum Kongresinde göze çarpan bir başka önemli madde ise; “Milli Meclisin derhal toplanmasını ve hükümet işlerinin Meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır “ kararı olmuştur.  İstanbul muhasara altında olduğu için  Milli Meclisin toplanması ve  hükümet işlerinin Meclis tarafından kontrol edilmesi istenmiştir. O tarihte Milli Meclisin önemini, kıymet-i harbiyesi’ni  ortaya koyuyor. Her yer ateş altında, ordunun silahları alınmış, her cephede sayısız şehitler, tedaviye muhtaç sayısız yaralılar,  yokluk –kıtlık, ülkenin her yeri işgal altında ve yine de tüm karar  Milli Meclis’ e bırakılmış.  İşte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemi. Milletin düşüncesini temsil eden mebusların karar alacağı yer. Vatan savunması için milleti bir araya getiren, ülkesini ve bayrağını seven insanların öncülüğünde milli birlik ruhu ile çalışan insanların kurduğu  Meclis.. 

Balıkesir ve Alaşehir Kongrelerini unutamayız. Bölgesel çapta silkinmeyi ateşleyen kongrelerdir.

Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz

Sıvas Kongresi; Erzurum Kongresinin devamı niteliğinde, daha derli toplu olarak  güçlendirilmiş Kongre üyeleri ve tüm kararlar iyice netleştirilmiştir. Erzurum Kongresi’nde alınan kararların aynen kabul edilmiştir. İstanbul hükümeti unutulmamış ancak, alternatif olarak bir madde de ; “ İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.” kararı çıkmıştır.

Meclisin Kuruluşunda ve  4 cephede verilen mücadelelerde insanların vatan-bayrak sevgisi, ülkede yaşayan herkesin omuz omuza kurtuluş savaşına katılması önem taşımaktadır.

Bugün  Türk Milletini bölmek, Türk Devletini parçalamak için Amerika’nın ortaya koyduğu oyun kapımızdadır.  Güney sınırımıza yığılan binlerce TIR silah, mühimmat , beton siperler, orada yaşayan insanların evlerinin bombalanarak Türkiye’ye gönderilmesi, ekonomimizin çökertmeye yöneliktir.
Bu yüce Meclis , Türkiye Cumhuriyeti’nin mihenk taşıdır . Her zaman ayakta kalmalı, el üstünde tutulmalı.. Milli Mukeddaratın adresi  T.B.M.M. dir, kıymetlimizdir. 

Bu meclisin kuruluşu için her türlü tehlikeyi göze alarak çaba gösteren Mustafa Kemal, Kazım Karabekir, Hüseyin Rauf Orbay, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy ve katkısı geçmiş tüm Subayların, askerlerin,  Efelerin, Yörüklerin makamı cennet olsun. Onlar can verdi, biz bugün yaşıyoruz.  

Nice badirelerden sonra kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Kuruluş yıldönümü Türk Milletine hayırlı olsun.                                      

                           23 NİSAN  1923 - 23 NİSAN 2020 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…