Her zaman her mevsim, zevkle fotoğraf çekebildiğim İlçe Bolu'nun Dörtdivan'ı.

OĞUZ TÜRKLERİNİN KAYI BOYU DÖRTDİVAN'DA

“Kendisi muhtaç-ı himmet dede Gayriye nasıl himmet ede"

Dörtdivan’da okuma yazma oranı % 96. Kastamonu Salnamesi’nde belirtildiği üzere 1700 yılında yapılıp, l. Dünya Savaşı’na kadar eğitim veren Gerede ve Dörtdivan Medreselerinin var olduğu bildirilmektedir. Bu medreselerde zamanın büyük âlimleri yetişmiştir.









İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, orman işçiliği ve buna dayalı sanayi.. Patatesli ekmeği meşhurdur.

Malazgirt Savaşı ile Anadolu’ya gelen Oğuz Türklerinin Kayı boyundan bir bölümü 1074-1076 yıllarında Dörtdivan ve çevresine yerleşmişlerdir. Yerleştikleri yerlere Oğuz boylarına özgü isimler vermişlerdir. Bu durumu Dördivan’daki köylerin isimlerinde sıkça görmek mümkündür. (Adakınık, Dülger, Bünüş, Çalköy, Cemaller, Çardak, Göbüler, Gücükler...) Dörtdivan’ın bir yerleşim birimi olarak kurulmasının 1197’de l. Alaaddin Keykubat zamanında olduğu tahmin edilmektedir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde, Sultan l. Alaaddin Keykubat’ın Bolu Beyi iken fethettiği dağlarda Divan kösü çaldırdığı, bu nedenle de bu yerlere “DİVAN” denildiğini yazmaktadır. Bu yerlerin önce 7 adet olduğu, fakat bunlardan 3’ünün küçük olduğu için kapatılıp 4’ünün kaldığı ve bu yüzden de adının “DÖRTDİVAN” olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca Ankara Savaşı’nda yenilen Osmanlı ordusunun geri çekilmesi sırasında Timur’un Ordusu tarafından takip edilmiş, Gerede ve Dörtdivan halkı Osmanlı askerlerini savunarak Osmanlıların yeniden toparlanmasında önemli rol oynamıştır. Halk şairi Köroğlu da Dörtdivan’ın Aşağısayık Köyü Hesinler mahallesinde doğmuştur. Himmetiyye tarikatının kurucusudur. Himmet Dede 17. yy.da yaşamış olmakla birlikte doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemektedir. Türbe Aşağıdüğer, Sorkun ve Yukarısayık köy sınırlarının ortasındaki türbe tepe mevkiinde bulunmaktadır. Himmet Dede’nin bugüne kadar gelmiş sözü ise çok anlamlıdır : “Kendisi muhtaç-ı himmet dede Gayriye nasıl himmet ede"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…