Erzurum’da Kur’an ı kerim tilaveti..


Erzurum’da Kur’an ı kerim tilaveti..

Erzurum, manevi yönden bambaşka bir şehir.. Her şehrin kendine has özellikleri var.. Ancak Erzurum’da  özellikle ramazan ayında manevi haz bir başka oluyor..
 Lala Mustafa Paşanın , Mimar Sinan’a yaptırttığı  Erzurum Lalapaşa camiindeyiz..
Camii İmamı Fahri Yıldız hoca Ramazan boyunca  okunun Kur’an-ı Kerim’in, hatm-i şerifi ini okayacak.. Caminin ön safları dolu.. Saflarda oturan herkesin  rahlesinde Kur-an ı kerim… Fahri Yıldız hoca okuyor, Cami cemaati Kur’an-ı Kerim’den  takip ediyor.. Kur’an-ı yüzünden okumanın sevabına erişiyor cemaat..
Hadis-i Şerif: "Kur’an-ı Kerim Allah’ın bir ziyafetidir. Onun ziyafetine gücünüz yettiği kadar yönelin." (1001 Hadis-i Şerif A.Erol)
Hadis-i Şerif: "İnsanlardan ibadette en ileri olan, onu çok okuyandır." (1001 Hadis-i Şerif)
Kur’an-ı Kerimin her bir harfi için namazda okuyana (1000) hasene; abdestli okuyana (100) hasene, abdestsiz ezbere okuyana (10) hasene verilir.
Kur’an-ı Kerimi ezbere okumakla yüzüne okumak arasında sevap bakımından çok fark vardır. Hatta Kur’an-ı Kerimin yüzüne bakmak bile ibadettir. Nitekim hadisi şerifte Efendimiz şöyle buyurmaktadır: "Ümmetimin ibadetlerinin en faziletlisi Kur’an-ı Kerimi yüzüne bakarak okumaktır." (1001 Hadis-i Şerif)
Ebu Umâme el Bâhili (r.a.) buyurdu: "Kur’an okuyunuz. Sakın bu duvarlarda asılı bulunan Mushaflar sizi aldatmasın. (Yani asılı Mushaflarla iktifa etmeyiniz) Çünkü Kur’ân’a kap olan bir kalbi Cenab-ı Hak azaba düçar etmez." (İhya Terc. c.3, s.14)

Lalapaşa camii Fahri Yıldız hocanın dualarıyla çınlıyor.. Camii de Kur’an sesi dışında çıt ses çıkmıyor… Duyulan sadece Kur’an-ı Kerim’in sessizce çevrilen sayfaları..

Maddi bünyesinin doyurulmasına rağmen, manevi gıdasını alamayan toplum, huzursuzluklardan ve bunalımlardan kurtulamaz. İnsanlığın ihtiyaçlarını en güzel şekilde bilen yüce Allah, gerçek huzurun yalnız Kur’an’da ve İslâm’da olduğunu bildiriyor. İsra suresi 9. ayette;

إِنَّ هَـذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ

“Şüphesiz ki bu Kur’an en doğru yola iletir.” Vicdanlarda Kur’an meşalesi bulunmazsa, vicdanlar kararmaya mahkum olur. Çünkü Kur’an, kalbin şifası, ruhun mayasıdır. Bu sebeple imanla yıkanmayan, Kur’an’la aydınlanmayan kalpler ne ile parlayacaktır.
Ya Rab! Mihraplarımızı imamsız, kalplerimizi imansız, dillerimizi duasız, gönüllerimizi sevgisiz, camilerimizi cemaatsiz, minarelerimizi ezansız, gönderimizi bayraksız, ellerimizi Kur’an’sız bırakma!.. (Mehmet Kantarcı ’dan alıntı)..
Ramazan ayı boyunca biraraya gelen cemaat, ramazanın son günü  Ramazan hatmini tamamlamanın sevinci ve gururunu yaşıyorlar.. Gözler, rahledeki Kur’an-ı Kerim’den ayrılmazken, gönüller, ayetlerdeki öğütlere dalıp gidiyor…
Erzurum manevi birlikteliği her zaman yaşıyor aslında.. Asırlardır  Erzurum’da devam eden Binbir hatimler de bunun tescillenmiş hali..
Maneviyatı yüksek bir şehir olan Erzurum’da, Fahri Yıldız hoca’nın hatim duasıyla  bir daha silkeleniyoruz.. Vahap hoca, bana göre güzel bir dua yaptırdı.. Hiç kimseyi unutmadı.. Müslümanlık, kardeşlik, vatan, vatan toprağı, şehitler ve şehit kanları ile sulanan bu toprağın kıymetini de duasında dile getirdi..






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…

DÖNERCİNİN, ATATÜRK'E HAKARETİ