2,15 lik Uzun Yusuf'u kaybettik


UZUN YUSUF’UN ARDINDAN…..


Çok haber, çok köşe yazdım ama Uzun Yusuf’un  vefat haberini yazacağım aklıma gelmemişti.. Bilmeyenler merak eder, Uzun Yusuf k imdir ? diye..  90 yaşında 4 çocuk babası  bir temizlik görevlisinden bahsedeceğim..
Uzun Yusuf ( Yusuf Dağıstan ) Erzurum Belediyesi Fen işleri Temizlik bölümünde idi ..  Çocukluğumdan Uzun Yusuf u iki tekerlekli , tek atlı bir çöp arabasıyla çöp toplarken hatırlıyorum..

Ata –dedesi  Kafkasya’dan gelmiş ,  çalışmaktan yılmayan Yusuf Dağıstan’ın  2.15 boyu nedeniyle kamuoyunda lakabı ,    “ Uzun Yusuf “ olarak kalmıştı..
Uzun Yusuf, sabah erkenden atını  iki tekerlekli çöp arabasına alıp kendisine tahsis edilen mahallenin sokaklarında dolaşarak  küçük çöp arabasına  çöpleri doldurur , araba dolunca, yanlarından yukarı ikinci katı ihmal etmeden bir de araba kadar artı yük alarak  çöpü dökeceği  şehir dışına yol alırdı ..
Çöp arabası iki tekerlekli bir sandıktan ibaretti.. Şu an ne kadar çöp alır bilmem ama demek ki o zaman  çöplerde az idi ki , dar sokaklara girecek tek araç olan bu çöp arabasıyla  çöpler alınırdı.


Uzun Yusuf un  çöp arabasına koştuğu  çok iyi bir atı vardı.. Öyle ki  arada  yaramazlık yapan, çevreden geçen  Konya’da yapılma “konyak “ adı verilen  at arabalarının atlarının geçtiğini hissedince müthiş kişneme sesi çıkartan bir at idi.. Hatta arabayı çekip koşardı o atların peşinden ..  Bir kez  mahallede yine öyle bir olay olmuştu da Uzun Yusuf un atı arabayı da arkasında sürükleyerek , at arabasındaki atın üzerine tam gaz koşmuş, çöp arabasının kolunu  kırmıştı. Uzun Yusuf ta atın yanına gelip , ata bağırmıştı.. At sus-pus olmuştu..
 Uzun Yusuf, boy avantajını 1. Katlara iyi kullanırdı. Çöpünü vermek isteyenlerden  1. Katlarda ise ellerini uzatır alırdı.. evden inmelerine gerek yoktu..


O,  upuzun boyuyla yanından gecen herkesin dikkatini çekerdi .. Zaten kendin kısa boylulara mecburen tepeden bakardı .. Bir o kadarda yufka yürekli biriydi, yaşlı , kimsesiz gördüğü zaman yardım ederdi çöplerine , işlerine..
Rahmetli anam ‘dan çöpü alırken, annem sağlıkçı olduğundan  “ Nadde abla (Nadide abla ) başım ele bir ağırır ki , bir illaç yok mi ..? ambu başımın ağrısıni uçursun.. “ derdi.. Annem de ona  ağrı kesici verirdi .. “ Yusuf bak fazla içme bir tane bugn bir tane yarın.. geçerse başka içme “ diye tembihlerdi ..
Bizim baba evimizde Hacı İbrahim baba camii karşısında idi. Rahmetli anneannemin çöpünü, balkona ellerini uzatarak alırdı.. Anneanneme bir de balkon sohbeti yapardı Anneannemle Çırçır dan mahalleli olduklarından  her zaman anneannemin hatırını sorardı , “ Hediye ana nasılsın ? , bir şeye ihtiyacın var mı , getireyim.. “ derdi.. Anneannem de   belden yukarısı tutmayan felçli  hasta idi.. sürünerek balkona gelirdi ..  Uzun Yusuf un annesini, mahalleliyi sorardı Uzun Yusuf’a, o da anlatırdı .. Herkese selam alıp giderdi..

(Bu fotoğraf istanbul'da çekilmiş..ancak araba  aynı olduğundan kullandım)

Uzun Yusuf mahallemizin çöpçüsü idi ama, öyle bir çöpçü ki  herkese iyiliği dokunan  herkesi koruyan bir bekçi idi de adeta. Mahalleli de onu  sever, bayanlar arada pasta-çörek yapınca ona ikram ederler , çay da verirlerdi.. kıtlama çay içerken Uzun Yusuf’u hatırlıyorum da , “ Allah razı olsun gördün çayı.. babana rahmet .. ben senin çöpünü almam kimin çöpünü alırım “ der memnuniyetini belli ederdi..
Baştan da dedim ya, mahallemizi çok kıymetli  çöpçüsü,  dürüst insan Uzun Yusuf u çok sevdik..  çocukluğumuzun  “ dev adamı  “ idi…
Erzurum’un gizli kahramanı oldun.. Umarım Belediye senin ismini bir parkta yaşadır.. çocuklara masal kitabı bile  yapılacak bir serüven adamı idin.. Mekanın cennet olsun, nurla dolsun..

Mekanın cennet olsun   Yusuf amcamız… Allah Ahmet eylesin..  Erzurum seni çok sevdi, Erzurum’da büyük bir iz bıraktın 90 yıl boyunca…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantolama ile zehirliyorlar

DADAŞ HERKESE NAM SALDI…

DÖNERCİNİN, ATATÜRK'E HAKARETİ